Lazerle Leke Tedavisi
Lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, konsantre şekilde melanin içeren hücreler tarafından absorbe edilirken, diğer hücreleri etkilemez veya bunlar üzerindeki etkisi çok azdır.
Melanin cildimize rengini veren maddedir. Cilt lekeleri melaninin normalin üzerinde konsantre olarak bulunduğu bölgelerdir. Melaninin anormal yüksek miktarlarda belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren vardır. Bir kısmı yaşın ilerlenmesi sonucu, bir kısmı ise güneşin cildimize verdiği hasarlardan kaynaklanmaktadır.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Beklenebilir?
Lazerle leke tedavisi uygulanmasından itibaren 1 saat içinde ciltte güneş yanığı gibi bir sıcak hissi olur ve lazerin uygulandığı lekeli bölge daha da koyulaşabilir. Bu durum 1-2 hafta içinde ortadan kalkar ve lekeler açılır. Tedavinin etkisi tamamen kayboluncaya ve cildinizin rengi normale dönene kadar tedavi edilen bölge güneşten titizlikle korunmalıdır.
Lazerle Leke Tedavisi Toplam Kaç Seans Uygulanır?
Yapılan klinik çalışmalara göre yaygın leke ve çiller, yaşlılık lekeleri %80’e kadar tek seanstan sonra kaybolurlar. Bazı lekeler için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lezyonlar oldukça dirençlidir ve tamamen kaybolmayabilir. Yine de lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır. Leke çeşidine, kişinin fizyolojik özelliklerine göre sonuç çok değişken olabileceği için tedaviye başlamadan önce uzman hekim ile konsültasyon seansı alınması önemli bir husustur.
Çok farklı çeşitte, büyüklüklerde, derinlikte ve koyulukta cilt lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları mevcuttur. Ayrıca insanların doğası, dolayısıyla lazerle leke tedavisinden sonra lekeleri ciltlerinin temizleme yeteneklerinin farklı olması dolayısıyla, lazerle leke tedavisi yaptıracak bireylere belli bir seans sonunda mutlaka garantili sonuç alabilecekleri vaat edilemez.
Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri büyük oranda azaltılabilirken, daha derin lekeler ve lezyonlar tedaviye dirençli olabilmektedir.